Kiemelt hírek

Jelentkezés a tanárképzés gyakorlataira (2017/2018. tanév)

Kedves Hallgatónk! Tájékoztatjuk arról, hogy a tanárképzési gyakorlatokra jelentkezni csak a Neptun rendszerben lehet.

A tanárképzésnek több típusa is folyik jelenleg az egyetemen, és a különböző tanárképzésekben különböző közoktatási gyakorlatok kötelezőek. Három dologban azonban megegyeznek e gyakorlatok:

  • minden gyakorlatra minden tanárképzésben részt vevő hallgatónak előzetesen jelentkeznie kell a megelőző tanév tavaszi félévében (a kivételekről ld. alább). Önnek tehát most tavasszal a következő, 2017/2018. tanév bármelyik félévében teljesíteni tervezett gyakorlatra kell jelentkeznie – függetlenül attól, hogy jelenleg aktív vagy passzív a hallgatói jogviszonya.
  • minden gyakorlat az Oktatásszervezési Iroda szervezésében, vagy közreműködésével zajlik, így a hallgató által "megszervezett" gyakorlat nem érvényes,
  • minden gyakorlatot mint kurzust a teljesítésének félévében fel kell venni a Neptunban, enélkül – mint bármely kurzus – érvényesen nem teljesíthető.

 

A korábbi rendszerű képzés (Bologna előtti) gyakorlatai:

  • gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat (TKN-410, 415),
  • külső iskolai gyakorlat (TKN-420). Ez az egyetlen gyakorlattípus, amire az előző tanévben külön jelentkezni nem kell, ezt a hallgató a tárgyfélév elején a Neptunban veszi föl, de a teljesítéséhez szükséges szerződéskötést, ill. a teljesítés igazolását az Oktatásszervezési Iroda végzi.

A tanári mesterszak gyakorlatai:

A tanári mesterszak gyakorlataira a 2 féléves képzésben részt vevőknek nem kell előzetesen jelentkezniük, hiszen a megelőző tanévben nekik még nincs is hallgatói jogviszonyuk az egyetemmel. Annak a 2 féléves képzésben részt vevő hallgatónak, aki kihagyás vagy egyéb ok miatt tanulmányaival átcsúszik a következő tanévre, hasonlóan másokhoz jelentkeznie kell a Neptunban a gyakorlatot megelőző tavaszi félévben.

 

A gyakorlatokra való jelentkezés módja

A gyakorlatokra a Neptunban, a bejelentkezés után elérhető hallgatói webes felületen, kérvény (jelentkezési lap) leadásával lehet jelentkezni. Kérvényeket leadni az Ügyintézés>Kérvények menüpontban lehet a Kitöltendő kérvények fülön (ugyanott, ahol a félév eleji regisztráció is elvégezhető). Minden hallgató csak a saját képzéséhez tartozó gyakorlat(ok) jelentkezési lapját éri el a Neptunban. A jelentkezési lap a nevére kattintva nyitható meg. A jelentkezési lapon a személyes adatait a rendszer a benne tároltakkal tölti fel, Önnek a gyakorlatra vonatkozó adatokat kell értelemszerűen és pontosan kitöltenie. (Ha ezek közül véletlenül hibás valami, különösen az elérhetőségei, akkor a Saját adatok menüpont alatt javíthatja.) A véglegesített  jelentkezési lap a Leadott kérvények fülön tekinthető meg időkorlát nélkül, az ott elérhető pdf nyomtatható, saját részre elmenthető. A leadott kérvények státusza szintén itt tekinthető meg. Leadás után az „Ügyintézés alatt” státusz jelenik meg automatikusan, mely a jelentkezés befogadása után „Elfogadva” státuszra fog változni.

A 2017/18-as tanév gyakorlataira történő jelentkezés határideje: 2017. április 3.

 

FIGYELEM!

  • A jelentkezési lap a Neptunban csak az érvényességi időszakon belül adható le, az érvényességi idő vége után a kérvény adatlapja kitöltésre nem lesz többé elérhető. A határidő után csak külön – papíron benyújtott – kérvénnyel, külön szolgáltatási díj (egy héten belül 2000 Ft, utána havonta 3500 Ft) befizetése mellett lehet jelentkezni gyakorlatra.
  • A jelentkezési lap kitöltését nem lehet felfüggeszteni, tehát a megnyitás után két opció választható: (1) a kitöltés után az alján található „Kérvény leadása” gomb segítségével véglegesíthető, illetve (2) ha a kérvényt mégsem szeretné leadni, a „Vissza” gombbal a felvitt adatokat törölheti.
  • A jelentkezési lapból gyakorlattípusonként csak egyet lehet leadni, ezért kérjük, gondosan töltse ki az adatlapot. A leadott kérvény a későbbiekben a felületen nem módosítható!
  • A „Nyilatkozatok” között megjelenő, a gyakorlatról szóló tájékoztatóhoz vezető linket külön ablakban célszerű megnyitni (a feliraton állva jobb klikk az egérrel, majd „Megnyitás új lapon” vagy „Megnyitás új ablakban”), ellenkező esetben az aktív ablakot használva a korábban bevitt adatok elvesznek.
  • A leadott jelentkezési lap státuszának "Elfogadva" megjelölése mindössze a jelentkezési lap beérkeztének visszaigazolásául szolgál, tehát nem jelenti azt, hogy az egyetem a benne kért összes kívánságát bizonyosan teljesíteni fogja.